Ravintovalmentaja kyselee kaikenlaista, välillä asiakkaan mielestä ihan hulluja ja kiusallisiakin. Yksi kysymys on, minkälaista tuotetta pönttöön tupsahtaa vai tuleeko mitään. Vastaus kertoo paljon.

Mitä lopputuote muistuttaa?

Lenkkimakkara

Loistavaa! Kun uloste on koostumukseltaan pehmeä lenkkimakkara, olemme tyytyväisiä.

Kuiva käpy

Okei. Liian kuiva uloste voi johtua vähäisestä juomisesta tai kuitujen puutteesta. Tarkista siis juotko riittävästi ja paljonko saat kuituja ruokavaliosta. Tarvitset ehkä kuitulisää.

Jäniksen papanoita

Voihan nenä. Lisää vettä ja kuituja! Ota käyttöön vesikannu ja lisää ruokavalioosi kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Kuitulisästäkään ei varmasti olisi haittaa.

Lehmän läjä

Hmm! Oletko juuri lisännyt ruokavalioosi kasviksia tai juonut vettä todella paljon? Kiusaako stressi, ärtynyt suoli, laktoosi-intoleranssi tai keliakia? Suoli voi olla hämillään nopeasta ruokavalion muutoksesta.

Sammakonkutu

No ei kiva! Kiusaako ilmavaivat? Toimiiko haima ja sappi kunnolla? Onko joukossa sulamatonta ruokaa? Syö rauhallisesti ja pureskele ruoka huolellisesti.

Entäs väri ja haju?

Tiesitkö, että ulosteen ruskea väri muodostuu bilirubiinista? Punainen väri voi kertoa verenvuodosta suolistossa, mutta se voi myös johtua punajuurista. Kellertävä, vihertävä tai harmaa väri voi kertoa sapen ongelmista. Jos ulosteen väri on toistuvasti jotain muuta kuin ruskeaa, kannattaa syytä lähteä miettimään.

Uloste on tavallisesti melko hajutonta, muttei kuitenkaan ruusun tuoksuista. Voimakas haju kertoo, ettei kaikki ole kunnossa. Onko allergiaa, tulehdusta, huono ruoansulatus tai mitä tuli syötyä?

Suorituksellakin on väliä

Suolen pitäisi toimia vähintään kerran päivässä. Se voi toimia usemminkin ja se on ihan ok jos koostumus on hyvä.  Pöntöllä asioinnin tulisi olla vaivatonta. Jos joudut ponnistelemaan niin, että pelkäät verisuonen katkeavan päästä, jotain on pielessä. Tarkista yllämainitut asiat ja kokeile myös laittaa jakkara jalkojen alle, jotta ulostamisasento olisi luonnollisempi. Vaippaikäiset lapset usein asettuvatkin kyykkyasentoon kun on tarpeiden aika. Suolen ei myöskään kuulu toimia käskyttä, tarkista tällöinkin yllä mainitut seikat. Tarvittaessa hae tukea ja apua.

Kysymykset eivät siis ole uteliaisuutta vaan antavat monia vihjeitä voinnistasi. Kurkkaa sinäkin pönttöön.

Tiina Jakobsson
FLT Ravintovalmentaja®, terveyden- ja sairaanhoitaja