Aina meitä muistutetaan ruoan huolellisesta pureskelusta. Mutta miksi? Kiire painaa päälle. Hyvä, että edes ehtii syömään, saati sitten pureskelemaan huolellisesti. Ruokailuhetkien rauhoittaminen voi olla haasteellista, jos kiireellä syömisestä on muodostunut  tapa. Tavan muuttaminen on hieman helpompaa kun sille on jokin perusteltu syy.

Miksi ruoka tulee pureskella jopa 30 kertaa? Siksi, että ruoansulatus alkaa suusta.

Ruoansulatus on monimutkainen ketju tapahtumia, joka alkaa suusta. Suussa hampaat möyhentävät ruoan pieniksi paloiksi. Lisäksi ruokaan sekoittuu suussa sylkeä, joka sisältää entsyymejä. Entsyymien tehtävä on myös pilkkoa ruokaa. Seuraavaksi ruokamassa siirtyy ruokatorveen, jossa hienontaminen jatkuu.

Seuraava vaihe on mahalaukku, jossa kuuluu olla sopivasti happoa. Hapan mahaneste pilkkoo ruoan proteiineja. Mahanesteellä on myös toinen tehtävä – elimistöön kuulumattomien eliöiden tuhoaminen. Ajattele, mitä jos happoa ei olekaan riittävästi! Aivan -ruoka ei pilkkoudu ja bakteerit ja virukset saavat vapaasti temmeltää. Jos vielä ruoka on pureskeltu huonosti tilanne hankaloituu entisestään.

Ruokamassan matka jatkuu mahalaukusta ohutsuoleen. Täällä pilkkoutuminen jatkuu maksan, haiman ja suolen ruoansulatusnesteiden avulla. Ohutsuolessa tapahtuu myös ravintoaineiden imeytyminen. Seuraavaksi onkin edessä paksusuoli. Täällä taas asustaa mikrobeja, jotka pilkkovat aineita, jotka ei ole imeytynyt. Lopulta jäljelle jäänyt massa poistuu elimistöstä.

Ruoansulatus on monimutkainen ja hieno systeemi. Koska siinä on monta vaihetta, on myös monta kohtaa jossa voi mennä pieleen. Jos menee pieleen, syntyy ongelmia. Voi tulla vatsavaivoja, ummetusta, ilmavaivoja, turvotusta, mutta myös väsymystä, iho-ongelmia, kipuja, sairastelua jne. Ymmärrät nyt varmasti, että pureskelu on tärkeää. Se on ruoansulatuksen ensimmäinen vaihe. Jos sitä ei tee huolellisesti, vaikeutuu ruoansulatuksen seuraavat vaiheet ja riski ongelmiin kasvaa.

Rauhoitathan ruokailuhetket ja pureskelet ruoan huolellisesti.

Ps. Muista pureskella myös sellaiset ruoat, jotka on ns. valmiiksi pureskeltuja. Tällaisia on esim. puurot ja smoothiet. Ja miksi? Koska syljen entsyymit.