Muutos on matka. Se on askel pois tutusta ja turvallisesta, matka tuntemattomaan kohteeseen. Teet sen joko pakotettuna tai vapaaehtoisesti. Muutos voi tuntua haasteelliselta tai jopa mahdottomalta. Tuntuu, ettet tiedä miten aloittaisit. Ehkä rohkenet ottaa muutaman askeleen. Googlailet uusia matkakaohteita, mutta palaat sitten takaisin vanhaan. Tuttuun ja turvalliseen.

Muutos vaatii aktiivista tekemistä. Matkallasi tulee olla määränpää, kohde – tavoite. Tavoitteen päätät itse, se on sinun omasi, ei kenenkään muun. Tavoite ei voi olla lähipiirin, lääkärin tai yhteiskunnan asettama tavoite. Tavoitteen tulee myös olla sellainen, että voit sen saavuttaa. Ole realistinen. Kun tiedät varmasti minne haluat matkustaa, voi matka alkaa.

Mitä sinä tavoittelet? Minne sinä haluat matkustaa? Tee tavoitteesta selkeä, yksityiskohtainen ja realistinen. Tarvittaessa pilko tavoitteesi pienempiin osiin, tee välitavoitteita. Pitkä matka vaatii muutaman pysähdyksen. Jos haluat laihtua, älä aseta tavoitteeksi painonpudotusta. Aseta tavoitteeksi se, että painat 70 kiloa jouluna. Et voi hypätä bussiin ja kertoa, että haluat matkalle, sinun täytyy tietää minne matkustat. Muotoile tavoitteesta myönteinen lause ja kirjoita se paperille, sano se vielä ääneen.

Sulje silmäsi ja kuvittele itsesi tavoitteessasi, matkakohteessasi. Miltä näytät? Mitä tunnet? Haistatko jotain? Kuuletko ääniä? Ovatko ajatuksesi myönteisiä vai kielteisiä? Kielteisetkään ajatukset eivät ole huonoja. Muutos ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Ehkä valitsit matkalla väärät kengät. Matkan varrella on luultavasti haasteita. Mitä haasteita näet? Miten voit päästä niiden yli tai hallita niitä?

Teetkö muutoksen kohti tavoitettasi yksin? Haluatko matkustaa yksin? Ehkä haluat matkalle mukaan oppaan tai oletko enemmän ryhmämatkalaisia? Tukenasi muutosmatkalla voi olla puoliso, ystävä tai joku muu läheinen. Tukea voi antaa myös vertaistuki tai valmentaja. Etsi joku joka voi auttaa sinua tavoitteesi saavuttamisessa. Muista, että tuen antajan tulee suhtautua tosissaan sinun muutokseesi. Tapaa matkakumppanisi säännöllisesti.

Isoin asia on tehdä päätös. Päättää, että nyt on aika lähteä matkalle. Se vaatii harkintaa ja pohdintaa. Kun päätös muutoksen teosta on tehty on olo usein helpottunut. On toiminnan vuoro, on aika luopua vanhasta ja antaa uudelle tilaa. On aika varata matka, pakata laukku ja lähteä matkalle.

Oletko harkinnut elämäntapamuutoksen tekemistä? Oletko tehnyt päätöksen? Kaipaatko tukihenkilöä tai ryhmää? Muistathan, että olen käytettävissäsi. Tuen sinua antamalla kartan ja kompassin. Kerron, miten käytät niitä jotta pääset perille matkakohteeseesi.

Olen tukenasi muutoksessa.