Usein kuulen usein ihmisten toteavan, että heillä ei ole varaa syödä terveellisesti. Onko terveellinen ruoka todellakin kallista? Ensinnäkin voi miettiä, mikä on terveyden hinta? Jos terveelliseen ruokaan ei ole varaa, onko varaa lääkkeisiin ja hoitoihin, jotka mahdollisesti seuraavat epäterveellisestä ruokavaliosta? Sairastaminen ei ole halpaa vaikka Suomessa onkin hieno terveydenhoitojärjestelmä. Toinen asia, jota usein kuulee on lausahdus ”kerran täällä vain eletään, haluan syödä hyvää ruokaa”. Siis onko terveellinen ruoka yhtäkuin mauton ruoka? Mautonta sen ei tarvitse olla, mausteet ovat sallittuja.

Mielestäni terveellisen ruoan ei tarvitse olla kallista. Toki siihen saa halutessaan myös kulumaan paljon rahaa, mutta kun valitsee tavallisia tuotteita, pysyy hinta maltillisena. Unohda ulkomailta tuodut superfoodit, hyödynnä kasvisten satokaudet ja valmista ruoka itse. Kallein raaka-aine ruokapöydässä on liha ja kala. Näiden käyttö on kuitenkin melko vähäistä eikä terveellinen ruokavalio perustu ainoastaan näiden päälle. Kasvisruokaa tai kasvispainotteista ruokaa kannattaa suosia monesta syystä, yksi on edullinen hinta. Satokaudessa olevat kasvikset ja hedelmät ovat maukkaimmillaan ja myös edullisimmillaan. Esimerkiksi tomaatit ja kurkut kannattaa talvella jättää kauppaan. Silloin niiden kilohinta voi olla jopa 7 €! Juurekset taas eivät talvellakaan paljoa maksa, valitse talvella siis niitä. Porkkana maksaa talvikautena alhaisimmillaan noin euron kilo. Kesällä voit luonnosta kerätä ravintorikkaat marjat pakkaseen ja villivihannekset voit vaikka kuivata, itsepoimien ei maksa kuin vaivan. Pian moni kotimainen ravintorikas terveysruoka on satokaudessa.

Eikä einekset, karkit, sipsit ja raksut ainakaan ole halpoja. Eineksissä käytetään valitettavasti eniten edullisia raaka-aineita. Kannattaa aina lukea ainesosaluettelo pakkauksen kyljestä. Esimerkiksi pinaattiohukaisten ainesosaluettelo näyttää tältä: ”vehnäjauho, vesi, pinaatti (16 %), kananmuna, margariini (rapsiöljy, kovetettu rapsiöljy, emulgointiaineet (E 471, auringonkukkalesitiini), aromit), riisi- ja vehnätärkkelys, dekstroosi, sokeri, suola, palmuöljy, vehnä- ja maitoproteiinivalmiste, nostatusaineet (E 450, E 500), aromit (mm. kerma)”. Kilohinta on noin 4 € ja pakkauksen hinta noin 1,60 €. Toiseksi eniten tuote sisältää siis vettä! Olen ihan varma, että jos valmistat pinaatti ohukaiset itse, syöt puolet vähemmän tullaksesi kylläiseksi ja saat huomattavasti enemmän ravintoaineita. Pakkauksessa käytetty määrä pinaattia maksaa keskimäärin noin 0,50 €. Nyt kesällä voit korvata pinaatin nokkosella. Nokkonen on huomattavasti pinaattia ravintorikkaampaa ja itsepoimien ilmaista.

Terveellisen ruoan ei tarvitse olla kallista. Se vaatii vain hieman aikaa ja vaivaa.

Mikäli kaipaat apua ja tukea sopivan ruokavalion koostamisessa otathan yhteyttä.

Tiina <3
tiina@ravintovalmennusolo.fi